Repertoar Sarajevskog ratnog teatra za april

Autor: Redakcija • Objavljeno: • Broj komentara: 0

Početkom aprila publika Sarajevskog ratnog teatra će imati priliku pogledati dvije predstave iz Slovenije, dok je za kraj aprila predviđena "Tajna džema od malina" u režiji Selme Spahić.

  • repertoar_a_pril_2015_sart.jpg

U srijedu 01. aprila u 20h izvodi se predstava „Solo za dva“, a u četvrtak 02. aprila u 20h slijedi „Cirkus na mjesecu“. Obje predstave dolaze iz Slovenije u režiji autora i koreografa Branka Potočana, izvode se kao specijalno aprilsko izdanje programa Festivala Sarajevska Zima. Cijena ulaznica iznosi 10KM za svaku predstavu pojedinačno, a 15KM za obje. Rezervacija ulaznica se može obaviti svaki radni dan od 10h do 16h na 033 665 070.

„SOLO ZA DVA“ je plesno-muzička-teatarska predstava. Prvi je plesač Branko Potočan, drugi je muzičar Marko Brdnik koji skupa u „Solu za dva“ otkrivaju dvije strane iste teme, čovjekovog kretanja i mirovanja. Osnovni instrument plesača je njegovo tijelo, a muzičara produžetak njegovog tijela – harmonika.

„Zašto bi se pomjerili ako ne treba i šta me pomakne, ko me pomakne? Ali meni za mirovanje odnosno minimalizam pokreta šteti odnos od okoline ili se za njega odlučujem sam? Granice našeg fizičkog i psihičkog mirovanja imaju neku identičnu bazu u društvu koja sve više upotrebljava psihološki nadzor nad čovjekovim pokretima kao temeljnu kategoriju manifestacije moći.

Mirovanje, na drugoj strani, predstavlja lijenost tijela koje postaje vidno tek kad je postavljeno uz kretanje drugog u prostoru. U taj prostor stalno dolaze novi ljudi i okreću ga po svom… Uprkos tome da zapadna civilizacija glorificira moć, pokret, tjelesnost, ona teži k tome da bi se pojedinci što manje gibali i u svom životu upotrebljavali što manje pokreta. Šta se desi s čovjekom koji svoje gibanje sve više zamjenjuje s mirovanjem? Kad postane neko ko promatra samog sebe? Čini se da treba za prikaz stanja jednog, upotrijebiti dvoje. Solo za dva u kojem je svako sam:

Sjedim, a gdje god da sjednem to je moj dom. Moja dnevna soba. Sjedim, gledam i mislim si svoje. Hodaju, gledaju, misle si svoje. Posmatram i posmatraju me. Divljaju ratovi, a ja sjedim i posmatram šta se dešava oko mene…“ – Branko Potočan, autor i koreograf.

Autor i koreograf: Branko Potočan

Autor muzike: Marko Brdnik

Dramaturgija: Andreja Kopač

Svjetlo majstor: Tomaž Štrucl

Nastupaju: Branko Potočan i Marko Brdnik

Ples: Lana Mihelčič, Nina Bučuk, Katja Pavlovič, Lucija Adamič, Kristina Martinc

Produkcija: VITKAR zavod

Program VITKAR zavoda finansirano od strane Ministarstva za kulturu i Gradska općina Ljubljana – odjel za kulturu.

„CIRKUS NA MJESECU“: Cirkus svakih mjesec dana – circus kabare je osnovan kao sklop cirkus predstava (disciplina u zraku i šire), koje se emituju krajem svakog mjeseca tokom cijele školske godine. Svaka predstava ima strukturu mozaika te je sastavljena iz mnogobrojnih kratkih scena, koje predstavljaju sastavni dio zaokruženog performansa. Sve scene su dio edukativnog programa, disciplina u zraku, koje grupa FOURKLOR u zadnjem periodu intenzivno razvija.

U Sarajevu ćemo na šarenom kolažu pokazati ples na tkanini, na konopcima, na obruču i još mnogo više…

Nastupaju: Lana Mihelčič, Lucija Adamič, Kristina Martinc, Katja Pavlovič, Nina Bačuk i Branko Potočan.

Kabare će kao i uvijek voditi Goran Završnik i Anja Bezlova.

Dođite i neće vam biti žao. Život je cirkus.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije portala Veteran.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

KOMENTARI { 0 } DODAJ KOMENTAR
  • Ime / Nadimak: *

  • Komentar: *
    do 1200 karaktera

  •  

  • Karakteri sa slike: *

  •  

  • Trenutno nema komentara.

Najnovije

Najčitanije

Najnovijikomentari