Vojska Srbije testira novo, modernije oružje

Autor: Redakcija • Objavljeno: • Broj komentara: 0

Na vojnim poligonima uveliko se testiraju nove puške, puškomitraljezi i snajperske puške za potrebe Vojske Srbije, a dok oružje proizvodi "Zastava oružje" iz Kragujevca, municiju u novom kalibru 6,5 milimetara "grendel" pravi "Prvi partizan" iz Užica.

  • zastava_arms_1.jpg

Najveća novina je isti kalibar za automatsku pušku, puškomitraljez i snajper, u odnosu na postojeća četiri kalibra u VS. Veliku pažnju stručne javnosti privukla je informacija da Vojska Srbije testira novo oružje u novom kalibru 6,5 milimetara "grendel". Srbija prva testira "grendel" za vojsku, dok u SAD, Finskoj još i nekoliko zemalja ovaj metak koriste lovci.

Ideja konstruktora i vojnih planera jeste, kako se navodi, unapređenje vatrene sposobnosti pješadije i specijalnih jedinica VS izborom novog metka koji će biti precizniji, imati manji trzaj i bolju zaustavnu moć na većim daljinama.

Postojeća rješenja i testiranja uvek pokažu da aktuelna municija koja se koristi u svijetu: sovjetski meci od 7,62 h 39 mm, ruski meci od 5,45 h 39 i 7,62 h 54 mm, NATO meci od 5,56 h 45 i 7,62 h 51 mm - uvijek ima najmanje jedan nedostatak. Ukoliko je zaustavna moć velika, trzaj je prejak, a ukoliko je trzaj oružja manji, manja je i zaustavna moć na većim daljinama.

Nije zanemariva ni činjenica da se u istom kalibru, 6,5 milimetara "grendel", za Vojsku Srbije konstruišu automatske puške, puškomitraljezi i snajperske puške, a ni podatak da će automatske puške biti modularne, odnosno da će moci da koriste dva kalibra.

Vojska Srbije, u pješadijskim jedinicama na nivou voda (do 40 ljudi) koristi kalibre od 7,62 h 39 i 5,56 h 45 milimetara za automatske puške, 7,62 h 54 milimetara za puškomitraljeze i mitraljeze, i 7,9 h 57 milimetara za snajperske puške.

Novim rješenjima se stvara jedan kalibar za kompletan pješadijski vod, što u velikoj mjeri olakšava logistiku i održavanje oružja. Takođe, novo oružje koristi pouzdani sistem rada "kalašnjikov".

Ratovi vođeni u 21. stoljeću pokazali su da zaraćene snage najčešće ne prilaze jedne drugima već se pješadija "bije" sa neprijateljem sa 500 ili više metara udaljenosti.

Takođe, sve više se koriste šljemovi i panciri, što zahtjeva oružje koje i na daljinama od 500 metara ima veliku zaustavnu moć, a što je nedostatak postojećih automatskih pušaka i puškomitraljeza.

Zbog toga je još od američke intervencije u Avganistanu 2001. godine počela potraga za novim kalibrom, a u trci učestvuju meci 6,5 milimetara "grendel" i 6,8 milimetara "remington".

Američka Komanda za specijalne operacije je raspisala konkurs za izradu modularne automatske puške koja bi imala dva kalibra, "remington" od 6,8 i 7,62 ili 5,56 milimetara, a mogli bi da se mijenjaju cijev i okvir puške.

Vođeni tom idejom, stručnjaci Vojske Srbije i domaćih firmi namjenske industrije su nedavno počeli da rade na razvoju modularne puške, koja, osim zamjene cijevi i okvira, ima gotovo isti sklop naoružanja kao postojeće puške što će u velikoj mjeri skratiti put do uvođenja u upotrebu.

Novo oružje ima i savremene optičke, laserske i optičko-elektronske uređaje, za gađanje ciljeva danju, noću i u lošim vremenskim uslovima.

Proizvođači su srbijanske firme "Sova najt vižn", "Teleoptik" i "Senzor infiz".

Dosadašnja ispitivanja na poligonima VS su pokazala da metak 6,5 milimetara "grendel" na daljinama od 500 metara ima duplo jaču zaustavnu moć od metka 7,62 h 39 milimetara, i za 30 do 40 odsto od metka 5,56 h 45 NATO.

Takođe, metak "grendel" ima manji trzaj i omogućava bolju kontrolu rafalne paljbe, čak i za ljude slabije telesne konstitucije.

Vojska, osim novog, testira i naoružanje koje se već koristi kako bi se uočile razlike, prednosti i nedostaci. Testira se ukupno 14 tipova naoružanja.

Kod novih pušaka masovno se koristi specijalna plastika za izradu obloge cijevi, kundaka, pištoljskog rukohvata, a sve to proizvodi "Prva petoletka namenska" iz Trstenika.

Metak "grendel" prkosi i prirodnim zakonima, jer ima veoma položenu putanju od trenutka kada izade iz cevi.

Amerikanci su na testiranju novog zrna zaključili da prilikom nišanjenja cilja na daljini od 600 metara "grendel" pravi putanju visoku 1,2 metara kada se gađa iz automatske puške, i 1,07 metara kada je ispaljen iz snajpera.

To znači da oružje može da pogodi cilj veličine čoveka ili manjeg vozila, bez podešavanja nišana (koji se na većini pušaka podešava na skalama od po 100 metara), na svim daljinama od nula do 600 metara.

Srbija, kao i mnoge zemlje svijeta, radi na poboljšanju pješadijskog naoružanja, a činjenica da su domaće firme i stručnjaci izabrali metak tipa "grendel", kome još niko u svijetu nije našao manu, piše RTS.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije portala Veteran.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

KOMENTARI { 0 } DODAJ KOMENTAR
  • Ime / Nadimak: *

  • Komentar: *
    do 1200 karaktera

  •  

  • Karakteri sa slike: *

  •  

  • Trenutno nema komentara.

Najnovije

Najčitanije

Najnovijikomentari