Ministar Bukvarević održao sastanak sa nekompletnom delegacijom maloljetnih boraca Armije RBiH i HVO-a.

Autor: Redakcija • Objavljeno: • Broj komentara: 0

Ministar Bukvarević pokušava riješiti pitanje maloljetnih boraca - djece vojnika na sastanku sa nekompletnom delegacijom maloljetnih boraca Armije Republike Bosne i Hercegovine i HVO-a, gdje nisu pozvani relevantni i legitimni predstavnici ostalih udruženja maloljetnih boraca Federacije Bosne i Hercegovine.

  • fed.jpg

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Doc.dr. Salko Bukvarević sa saradnicima i radnom grupom za izradu Zakona o pravima demobilisanih boraca održao je danas sastanak sa nekompletnom delegacijom maloljetnih boraca Armije Republike Bosne i Hercegovine i HVO-a.

Nakon zahtjeva koje su predočili predstavnici pojedinih udruženja maloljetnih boraca obje komponente, te pojašnjenja ministra Bukvarevića o mogućnostima rješavanja određenog broja tih zahtjeva kroz zakonska rješenja koja su u pripremi, obostrano je konstatovano da je uspostavljena konkretna i transparentna komunikacija između ministarstva, radne grupe za izradu radnog materijala Zakona i maloljetnih boraca obje komponente koja će se nastaviti u buduće.

Prisutni su se usaglasili da se u član 2. Zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica, doda formulacija „dobrovoljac – maloljetni pripadnik Armije RBiH, HVO-a i MUP-a“, kao jedna od kategorija demobilisanih boraca, te je time pronađena pravna formulacija za maloljetne pripadnike Armije RBiH, HVO-a i MUP-a.

Dogovoreno je da predstavnici svih boračkih organizacija koji predstavljaju maloljetne borce dostave, usaglašene prijedloge izmjena i dopuna na radni materijal Zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica i imena zvaničnih predstavnika koji će ih predstavljati u daljnjim sastancima sa radnom grupom, te je zadužena radna grupa da nakon dostavljanja prijedloga izmjena i dopuna radnog materijala Zakona o pravima demolisanih boraca i članova njihovih porodica, organizuje radni sastanak sa predstavnicima maloljetnih boraca, kako bi nastavili sa radom na pomenutom Zakonu.

Ministar se obavezao da će se obratiti Institutu za medicinsko vještačenje, sa zahtjevom, da se izvrši dosljedna primjena člana 9. Pravilnika o radu ljekarskih komisija koji predviđa prilikom ocjene invalidnosti maloljetnih boraca uvećanje invalidnosti 10 ili 20 posto.

Predstavnici maloljetnih branilaca obje komponente OS BiH dali su punu podršku aktivnostima federalnog ministarstva i ministra koje kroz institucije sistema poduzima na pripremi za donošenje Zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica u kome očekuju da će biti priznati kao kategorija maloljetnih boraca.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije portala Veteran.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

KOMENTARI { 0 } DODAJ KOMENTAR
  • Ime / Nadimak: *

  • Komentar: *
    do 1200 karaktera

  •  

  • Karakteri sa slike: *

  •  

  • Trenutno nema komentara.

Najnovije

Najčitanije

Najnovijikomentari